1200 kcal/5024 kJ per dag, dieet

Je wil afvallen, hierbij heb je keuze uit verschillende diëten. Een goed dieet is het 1200 kcal dieet. Dit betekent dat je dagelijks niet meer dan 1200 kilocalorieën oftewel 5024 kJ eet. Dit klinkt weinig, maar voor sommige mensen werkt het heel goed. Om op een gezonde manier af te vallen is het sowieso belangrijk dat je minimaal 1200 kcal per dag binnenkrijgt. Ontdek meer over dit dieet.

Wat zijn kilocalorieën of calorieën?

Kilocalorieën wordt ook wel afgekort tot kcal. Sommige mensen noemen het calorieën maar dit klopt feitelijk niet. 1 kilocalorie staat namelijk gelijk aan 1000 calorieën. Dit staat voor de hoeveelheid energie die je in voeding of drank vindt. Het lichaam heeft energie nodig om zijn functies te vervullen.

Energie kan in drie verschillende vormen via voeding binnenkomen: vetten, eiwitten en koolhydraten.

Eiwitten/proteïnen leveren 4 kcal energie per gram eiwit. Ze leveren ook bouwstenen in de vorm van aminozuren.

Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suikers. Ze leveren 4 kcal per gram. Koolhydraten is een belangrijke energiebron voor het lichaam.

Vetten leveren 9 kcal per gram vet. Vetten zijn nodig voor transport van bepaalde vitaminen.

1200 kcal dieet: de balans

Of je nu normaal eet of het 1200 kcal dieet volgt, het is belangrijk om voor een goede balans te gaan. Dit betekent dat je dieet voor 50% uit koolhydraten bestaat. Verder 30% eiwitten en 20% vetten. Hierbij zijn onverzadigde vetten het belangrijkst.

Soms is een andere balans nodig. Mensen die veel krachttraining of zwaar werk verrichten hebben soms meer behoefte aan eiwitten. Wanneer je het koolhydraat arm dieet volgt dan bestaat de voeding grotendeels uit eiwitten en vetten.

Is 1200 kilocalorieën niet wat weinig?

Bij het 1200 kcal dieet eet je dagelijks niet meer dan 1200 kilocalorieën. Een mens heeft gemiddeld 2000 (vrouwen) tot 2500 kilocalorieën (mannen) per dag nodig. Mensen met weinig beweging hebben minder nodig. Dit geldt ook wanneer je ouder wordt, de stofwisseling wordt dan namelijk traag af.

Tip: maak gebruik van het calorie boek

1200 calorieën (kcal) per dag is weinig, maar net voldoende om het lichaam ‘draaiende’ te houden. Je mag dit dieet echter niet te lang achter elkaar volgen. Beter zou zijn wanneer je 1500 kcal per dag eet. Kijk me ook maar eens bij het 1500 kcal dieet.

Nog even over kilojoule of joule

Het is bij het 1200 kcal dieet belangrijk dat je dagelijks het aantal calorieën telt. Op sommige producten om je de aanduiding kilojoule of joule tegen. Dit is een energiemaateenheid die steeds meer wordt vervangen door kcal.

1 kilocalorie = 4,1868 kilojoule. Op verpakkingen van voedingsmiddelen worden vaak beiden aangeduid. Let dus op dat je in de juiste tabel kijkt.

Dieet: 1200 kcal/ 5024 kJ per dag

Wanneer je afgevallen moet je minder energie tot je nemen dan dat je verbruikt. Hierbij gaat je lichaam opgeslagen lichaamsvet aanspreken. Dit vet wordt omgezet in energie. Wanneer je lichaam vet verbrandt dan val je af, zo eenvoudig is het. Maar in de praktijk blijkt het niet zo makkelijk om gewicht te verliezen. Je lichaam schreeuwt namelijk om nieuwe energie in de vorm van eten.

Je lichaam is er overigens geen fan van om vet om te zetten in energie. Het gaat hier om een ingewikkeld proces waarbij lichaamsvet moet worden afgebroken. Vervolgens moet het lichaam dit omzetten in glucose. Om die reden kies je lichaam voor de makkelijkste weg: de energie uit koolhydraten halen. Bij het 1200 kcal dieet zorg ervoor dat je lichaam toch gaat doen wat je wil: vet afbreken.

In ketose raken

Wanneer je het 1200 kcal dieet volgt dan gaat je lichaam vet nageplozen omzetten. Het afbreken van vet noem je ook wel ketogenese (ketose). Dit treedt op bij langdurige lichamelijke inspanning en een minimale koolhydraten voor het. Maar ook bij een dieet. Bij ketose gaat de adem naar aceton ruiken, dat is een normaal verschijnsel.

Naar maaltijdvervangers

Is dit dieet vol te houden?

Veel mensen beginnen enthousiast aan een dieet van 1200 kilocalorieën en houden dit soms ook redelijk lang vol. Maar helaas vallen velen daarna weer terug in hun oude patroon. De vraag is: hoe kan dit?

Het lichaam heeft een minimale hoeveelheid energie per dag nodig om normaal te functioneren. Het gaat hier om de werking van organen zonder dat het lichaam inspanning hoeft te verrichten. Iemand die in een warme kamer de hele dag zou liggen, zonder lichamelijke en geestelijke inspanning, verbruikt 1,23 kcal per kilo vetvrije massa per uur.

Hoe lager iemands vetpercentage, hoe hoger de vetvrije massa. Iemand met een laag vetpercentage heeft hierdoor een hogere grondstofwisseling.

  • 55 kilo, 18 procent vet: 1266 kcal/ 5300 KJ per dag
  • 55 kilo, 15 procent vet: 1380 kcal/ 5777 KJ per dag

Is 1200 kcal/ 5024 KJ wel gezond?

Om eerlijk te zijn: nee. 1200 kcal of 5024 KJ per dag is om de lange termijn veel te weinig. Wanneer een lichtgewicht iemand van 55 kilo al minimaal 1266 kcal/ 5300 KJ per dag nodig heeft voor de grondstofwisseling, dan kun je bedenken dat 1200 kcal/ 5024 KJ per dag veel te weinig is.

De grondstofwisseling is echt het minimale. Met iedere beweging heb je meer energie nodig. Kijk maar eens wat activiteiten extra verbranden, bovenop de grondstofwisseling:

  • Afwassen 80 kcal/ 334 KJ
  • Stofzuigen (half uur) 105 kcal/ 439 KJ
  • Boodschappen doen 95 kcal/ 397 KJ
  • Half uur tuinieren 200 kcal/ 837 KJ

Dit gebeurt er bij te weinig energie

Wanneer het lichaam veel ter weinig energie binnenkrijgt, gaat het twee dingen doen.

Ten eerste zal er een signaal door het lichaam heen gaan: ‘er is voedselnood!’ Als reactie hierop gaat het lichaam in de spaarstand. De spaarstand is een zeer zuinige energiestand. Het lichaam gaat heel zuinig om met de aanwezige energie en zal alleen het hoognodige gaan verbruiken.

Alles wat via de voeding binnen komt wordt zo snel mogelijk opgeslagen in de vorm van vet. Dit om ervoor te zorgen dat het lichaam kan overleven wanneer er weer een volgende voedselnood aankomt. Het resultaat is na enkele weken duidelijk: het lichaam valt niet meer af maar komt juist bij wanneer het iets meer voeding binnenkrijgt.

Afbraak van spieren

Ten tweede gaat het lichaam bij te weinig energie niet alleen vet afbreken, maar ook spieren. Spieren verbruiken namelijk energie, meer dan vet. Het lichaam doet de energievreters dan ook als eerste de deur uit: het breekt de spieren af. Dat is jammer, want hoewel spieren meer wegen dan vet, verbruikt het ook meer energie.

Wanneer de spieren voldoende zijn afgebroken gaat het lichaam over op de afbraak van andere organen. Mensen die lange tijd streng diëten zullen een verminderde weerstand krijgen, een zwakker hart, de menstruatie blijft uit en er ontstaat algehele zwakte.

Gezonde voeding is en blijft belangrijk

Wie toch per se op een dieet van 1200 kcal/ 5024 KJ wil leven, moet hier het maximale uithalen door ter kiezen voor gezonde voeding die bouwstenen, vitaminen en mineralen leveren. Daarnaast is vet onmisbaar voor het transport van bepaalde vitaminen. Zonder vet hebben de vitaminen geen functie voor het lichaam.

1500 kcal/ 6280 KJ per dag is beter

Kies voor een gezond dieet waarbij het lichaam vooral niet in de spaarstand gaat. 1500 kilocalorieën of 6280 kilojoule per dag geeft het lichaam voldoende energie om de dagelijkse functies te vervullen. Het lichaam zal veel minder snel de spaarstand ingaan.

Afvallen doe je bewust: 500 gram per week is voldoende. Voor mensen met veel overgewicht mag een kilo per week afvallen ook. Meer dan 1 kilo per week afvallen is alleen weggelegd voor mensen met zeer ernstige obesitas. Zij staan onder toezicht van een voedingsdeskundige en een arts.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique